RAM Bellek, bilgisayarın en önemli parçalarından biridir. RAM, bilgisayarınızın içinde, çalıştırıldıktan sonra uygulamalar için yönergeleri ve verileri depolayan küçük bir aygıttır. Bu bellek anakarta kurulur ve açtığınız her program için bilgi depolar. Bu nedenle görevleriniz, oyunlarınız ve daha fazlası için ideal RAM’i seçmeniz önemlidir.
RAM Bellek Nedir?
RAM, kullandığımız elektronik cihazların kısa süreli belleğidir. Yazılımın çoğunun çalışacağı yer burasıdır: işletim sisteminin kendisi, uygulama yazılımı ve bu tür diğer programlar. Bu tür bellek, video oyun konsollarında olduğu gibi her zaman anakarta lehimlenmez, anakart üzerinde RAM modülü adı verilen çıkarılabilir ve değiştirilebilir bir baskılı devre kartına dayanır.
RAM Ne İçin Kullanılır?
RAM bellek, işletim sisteminin kendisinden kullandığımız uygulamalara kadar çeşitli programları çalıştırmak ve aktif kalmak için kullanılır. Bu bellek, gelen ve giden sinyallerini yöneten ve yönergeleri genellikle üç tür olan bir bellek merkezine elektriksel olarak bağlıdır: adres, veri ve kontrol sinyalleri.
RAM Nasıl Çalışır?
RAM belleğinin çalışması, bir mikroişlemcinin çalışmasına oldukça benzer, gelen ve giden elektrik sinyalleri yoluyla RAM’i cihaz içindeki bir denetleyici aracılığıyla yönetmekten sorumludur. Bunlar, ekranda grafiksel bir ortamda daha fazla işleme ihtiyaç duyar ve çıktı için bellekten ve diğer cihazlardan gelen verileri yönetir. RAM tarafından alınan sinyaller üç tiptir: adres, veri ve farklı veri yolları (veya ana karta entegre edilmiş veri kanalları) tarafından alınan kontrol sinyalleri. Bellek işlemi için üç veri yolu gereklidir:
-
- Adres veri yolu: Belirli talimatlar vermeye, verileri yerleştirmeye ve bunları fiziksel çubukta bulunan farklı bellek bölümlerinde konumlandırmaya adanmıştır.
-
- Kontrol veri yolu: Depolama ve işlemci arasında aktarılan veri ve adresleri okumaya ve yazmaya adanmıştır.
-
- Veri yolu: Farklı programlar ve bellek denetleyicileri tarafından kullanılan bilgilerin depolandığı yerdir. Bu veri yolu ayrıca yazılıma belirtilen görevleri daha hızlı gerçekleştirmek için işlemcinin bant genişliğini RAM ile dengelemeye çalışır.
RAM Beleğin Özellikleri Nelerdir?
RAM bellek özellikleri şunları içerir:
-
- Bilginin geçiciliği, süreçlerin sonunda kaybolması nedeniyle temel özelliğidir ve bu da onu önemli bir unsur haline getirir.
-
- Müthiş hız, işlemci kadar hızlı değil ama dosyalar ve verilen talimatlar arasında bir köprü görevi görmesi yeterli.
-
- İşletim sisteminin desteklenmesinden ve cihaz üzerinde gerçekleştirilen işlemlerden sorumludur. Bu nedenle sahip olduğunuz miktar, cihazınızın performansını doğrudan etkiler.
-
- Belirli bir kalıp izlenmeden yazılabildiği ve okunabildiği için rastgele erişim olarak da adlandırılır.
-
- Bus sayısı hem işlemciye hem de anakarta uygun olmalıdır, masaüstü bilgisayarlar ve dizüstü bilgisayarlar gibi cihazlarda bu kartlardan birkaçına sahip olmak için yuvalar vardır.
RAM Türleri Nelerdir?
RAM bellek türleri şunları içerir:
-
- DDR veya SDRAM: Dizilere erişilirken verilerin iki kat daha hızlı okunabilmesi ve yazılabilmesi için iki veya daha fazla dahili bellek dizisini birbirine bağlayan dinamik bellek.
-
- DDR2: Bunlar, girdi arabelleğe almaya izin veren DDR bellek uzantılarıdır.
-
- DDR3: DRR2 bellekten 2 kata kadar daha hızlı, 800-2600 MHz’lik etkin saat hızlarında veri aktarabilir.
Masaüstü Bilgisayarda RAM Nasıl Artırılır?
-
- Bilgisayarınızı kapatın ve tamamen soğumasını bekleyin.
-
- Tüm kabloları ve aksesuarları çıkarın.
-
- Bilgisayar kasasını açın. PC’nize özel talimatlar için kullanım kılavuzunuza bakın. Muhtemelen vidaları sökmeniz gerekeceğinden, her bir vidanın nerede olduğunu unutmayın. Hepsi aynı tip ve boyutta değildir.
-
- Statik elektriği boşaltmak için bilgisayardaki herhangi bir boyasız metal yüzeye dokunun. Bu, bilgisayarınızın hassas dahili bileşenlerini kazara hasar görmekten korur.
-
- RAM’i bulun. Yardım için kullanım kılavuzuna bakın.
-
- Mevcut RAM modülünü dikkatlice çıkarın. Bilgisayarınız modülü yerinde tutmak için klips kullanıyorsa, çıkarın. Bu, kolay çıkarılması için RAM modülünü yukarı kaldırır.
-
- Yeni modülü dikkatlice yerleştirin. Altın konektörlü ucu yuvaya takın ve sıkıca bastırın. RAM modülü yuvaya tam olarak oturacak şekilde RAM modülündeki çentikleri hizalayın. Modülün köşelerine ve yanlarına dokunmanız yeterlidir. Üst kenardan tutmayın veya altın konektöre dokunmayın.
-
- Tüm kabloları ve konektörleri bağlayın.
Yorum Yap