bbd32b7a791b0808eb596e1236f741f7

Grafik Kartı Nedir? Nasıl Çalışır?

Bilgisayarınızda iyi bir grafik kartına sahip olmak, bilgisayarınızın performansını artırmanıza ve video oyunlarınız sırasında en iyi grafiklere sahip olmanıza olanak sağlayacaktır. Bu nedenle her oyuncu PC veya dizüstü bilgisayar ararken grafik kartını da inceler. Peki, grafik kartı nedir?

Grafik Kartı Nedir?

grafik kartı

Bilgisayarın ana kartına entegre edilen veya bilgisayarın kapasitesini artırmak için daha sonra da takılabilen elektronik bir bileşendir. Bu kart, CPU’dan gelen verileri işlemeyi başarır ve monitör gibi bir çıkış cihazında görsel bilgilere dönüştürür.

Grafik Kartı Ne İşe Yarar?

Grafik kartı, bilgisayarda oynatılan görüntüler ve videolar arasında işlemciden gelen bu verilerin işlenmesinden sorumludur. Başka bir deyişle, video kartı, tüm video oyunlarınızın keyfini tam olarak çıkarabilmeniz ve fotoğrafları ya da videoları düzenlemek için uygulamaları kullanabilmeniz için tercih edilmektedir. Adobe Photoshop veya Adobe Premiere gibi fotoğrafları ya da videoları düzenlemek için uygulamaları kullanabilmeniz açısından da işlev görmektedir. Son zamanlarda grafik kartları, kripto para madenciliği eylemiyle de ilişkilendirildi.

Grafik Kartı Türleri Nelerdir?

Grafik kartının çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

    • PC için grafik kartı: Video düzenleme veya daha fazla güç gerektiren diğer görevler için bir bilgisayar düşünüyorsanız, Nvidia ya da AMD’den orta sınıf bir grafik kartı seçebilirsiniz.
    • Dizüstü bilgisayarlar için grafik kartı: Dizüstü bilgisayarlara entegre edilen grafik kartları ile normal bir şekilde çalışmalarınızı geliştirmekte veya projelerinizi incelemekte sorun yaşamayacaksınız.
    • Oyuncular için grafik kartı: Oyunların hayranıysanız, daha gerçekçi grafiklerin keyfini çıkarmanızı sağlayan yüksek performanslı özel bir grafik kartına sahip olmak en iyisidir. Nvidia GeForce veya Radeon’u tercih edebilirsiniz. Böylece oyun ekibinizde daha fazla güç elde edersiniz.

Grafik Kartının Bileşenleri Nelerdir?

grafik kartı

Grafik kartının ana işlevi, işlemci tarafından gönderilen verileri dönüştürmektir. Sonuç, kullanıcının takdir edebileceği görünür ve anlaşılır bilgilerdir. Video kartı, video görüntülerini işlemek için tasarlanmış bileşenlere sahiptir. Bu nedenle bu kart kendine ait RAM belleğe ve havalandırma sistemine sahip olmasıyla öne çıkıyor.nnBurada bir grafik kartının bileşenlerini detaylandırıyoruz:

    • GPU: Grafik İşlem Birimidir. Bu devre, grafiklerin işlenmesinden, merkezi işlemcinin iş yükünün hafifletilmesinden sorumludur.
    • GRAM: Bu grafik rasgele erişim belleği (GRAM), bilgileri birbirleri arasında depolamak ve taşımak için çalışmaktadır. İki tür grafik belleği vardır: ayrılmış ve paylaşılan.
    • RAMDAC: Bu dijital sinyalden analog sinyale dönüştürücü, bilgisayardaki dijital sinyalleri monitör tarafından yorumlanabilecek şekilde dönüştürür.
    • Soğutma cihazları: İşlevleri, grafik kartındaki aşırı ısıyı gidermektir. Kartlarda iki tip kullanılır: soğutucular veya fanlar.
    • Çıkışlar: VGA, DVI, HDMI, DisplayPort veya USB-C gibi kullanılabilecek farklı çıkış türleri vardır.

Entegre Grafik Kartı Mı? Özel Grafik Kartı Mı?

İki tür grafik kartı bulunmaktadır: entegre ve özel. Her ikisi de verilerin gönderilmesini ve görüntülerin ve videoların işlenmesini sağlamak için doğrudan monitöre bağlanır. Burada ikisi arasındaki özellikleri ve farklılıkları detaylandırıyoruz:

    • Entegre grafik kartı: Paylaşılan grafik kartı olarak da adlandırılır ve işlemcinin kendisine dahil edilmesiyle karakterize edilir. Başka bir deyişle, bilgisayarın işlemcisinin sahip olduğu farklı yongalardan bu kart, görüntüleri işlemekten sorumludur.
    • Özel grafik kartı: Genellikle çok daha büyüktürler ve daha fazla güç sunarlar. Entegre grafik kartından farklı olarak bilgisayara harici bir sürücü gibi takılabilir.

Sonuç olarak, tümleşik grafik kartı olmadan bir bilgisayar satın alamayacağınızı bilmelisiniz. Çünkü bu bileşen her zaman işlemcinin içine kuruludur. Öte yandan, bilgisayara bağlı olarak, özel bir grafik kartına karar vermek için farklı seçenekleriniz vardır. Yapacağınız aktiviteler için ideal kartı bulmak adına sadece özelliklerine dikkat etmeniz ve kalite-fiyat dengesini sağlamanız yeterli.

Devamını Oku

Post navigation

Yorum Yap

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir